Instrukcje obsługi i najczęściej zadawane pytania Nespresso U&Milk
Nespresso U&Milk3 długości parzenia: ristretto, espresso i lungo
Ekspres U and milk ma wbudowany system mleczny. Dzięki Aeroccino można uzyskać niewiarygodnie aksamitną piankę. Przygotuj pyszne cappuccino, latte macchiato i inne napoje na bazie mleka. Kapsułka jest usuwana automatycznie do zbiornika mogącego pomieścić do 10 kapsułek. Wyjmowany i regulowany zbiornik na wodę: 0,7 l. Uchwyt na filiżanki namagnesowany, wielopozycyjny (3).
Ekspres U and milk ma wbudowany system mleczny. Dzięki Aeroccino można uzyskać niewiarygodnie aksamitną piankę. Przygotuj pyszne cappuccino, latte macchiato i inne napoje na bazie mleka. Kapsułka jest usuwana automatycznie do zbiornika mogącego pomieścić do 10 kapsułek. Wyjmowany i regulowany zbiornik na wodę: 0,7 l. Uchwyt na filiżanki namagnesowany, wielopozycyjny (3).
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej. Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju. Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni. Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda). Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Otwórz przesuwną pokrywę i włóż kapsułkę Nespresso. Naciśnij przycisk i przytrzymaj go aż do zamknięcia pokrywy. Zwolnij przycisk do uzyskania odpowiedniej objętości (pozostałe dwa przyciski zaświecą się, by potwierdzić): Objętość wody została zapisana.
• Zamknij przesuwną pokrywę i przytrzymaj przyciski Lungo i Ristretto (2 przyciski na każdym końcu) przez co najmniej 3 sekundy. Środkowy przycisk (Espresso) zaświeci się jednokrotnie. • Aby przywrócić automatyczne wyłączenie po 9 minutach, powtórz ten sam proces (przycisk Espresso zaświeci się 3 razy na potwierdzenie).
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu. Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta. Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące. Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem. Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta. Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Jeśli urządzenie nie było używane przez kilka miesięcy, pompa może mieć trudności z ponownym uruchomieniem przepływu wody. W przypadku wybrania małej lub dużej filiżanki, pompa wydaje dużo dźwięków, ale woda nie cieknie. - Wyjąć kapsułę, jeśli jest założona. - Napełnić zbiornik do pełna gorącą wodą (60°C). - Włączyć urządzenie i wybrać dużą filiżankę. - Wyjąć zbiornik i poruszać nim co 3 sekundy. Z zaworu zbiornika powinny wydostawać się pęcherzyki powietrza. - Wstępne napełnianie jest gotowe, a woda przepływa przez wylot kawy.
Jeśli po wykonaniu tych czynności wstępne napełnianie nie jest możliwe, należy oddać urządzenie do autoryzowanego centrum serwisowego.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Naciśnij przycisk Espresso (środkowy) i przytrzymaj przez 4 sekundy, następnie przesuń pokrywę do tyłu urządzenia (pozostałe 2 przyciski zaświecą się na potwierdzenie).
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa. Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni. Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.