Składniki
- 200 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 ml espresso
- 80 g cukru
- 6 żółtka
- 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
- Wymieszać w rondelku mleko i śmietanę, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem do uzyskania kremowej, białej masy.
- Dodać kawę, mleko i śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Nałożyć mieszankę do foremek.
- Nagrzać piekarnik, a następnie piec w temperaturze 100°C.
- Po upieczeniu krem powinien posiadać lekko sprężystą konsystencję.
- Pozostawić do ostygnięcia. Tuz przed podaniem posypać krem cukrem trzcinowym, który następnie należy karmelizować przy pomocy palnika do créme brûlée lub wstawiając do nagrzanego piekarnika z górnym termoobiegiem.