Składniki
- 4 żółtka + 6 białek
- 80 g cukru pudru
- 500 g kremu mascarpone
- 2 espresso
- 20 ml Whisky
- 8 biszkoptów
- 50 g dulce de leche (kajmak)
- 3 jabłka
- 30 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Sposób przygotowania
- Przygotować espresso i pozostawić do ostygnięcia.
- Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem pudrem do uzyskania kremowej, białej masy. Dodać krem mascarpone.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Ostrożnie włączyć białka do masy mascarpone.
- Doprawić schłodzone espressi 20 ml whisky.
- Obrać jabłka. Pokroić w niewielkie kostki i smażyć na patelni z dodatkiem masła i cukru przez około 5 minut.
- Włożyć na dno szklanek łyżkę dulce de leche.
- Następnie nasączyć biszkopty kawą i wyłożyć nimi dno szklanek.
- Napełnić szklanki naprzemiennie warstwą kremu mascarpone i warstwą karmelizowanych jabłek, kończąc warstwą kremu.
- Posypać gorzkim kakao i odstawić do lodówki.
- Najlepiej przygotować tiramisu 24 godziny wcześniej.