Instrukcje obsługi i najczęściej zadawane pytania Ekspres automatyczny KRUPS ESSENTIAL EA8108
Ekspres automatyczny KRUPS ESSENTIAL EA8108 Intensywny smak i aromat espressoReferencja : EA810870
Dokumentacja techniczna
FAQ
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody. Informację tę można również uzyskać w urzędzie gminy.
Regulację grubości mielenia należy wykonywać w trakcie mielenia stopniowo po jednym nacięciu (zanim zacznie wypływać kawa, będzie można usłyszeć odgłos pracującego młynka).

Według modelu:



W zależności od modelu urządzenie może automatycznie wyświetlać powiadomienie o konieczności wymiany filtra.
Regularne pozbywanie się kamienia pozwoli zachować prawidłowe funkcjonowanie urządzeń i zapewni ich dłuższą trwałość dzięki usuwaniu osadów wapiennych lub kamienia we wszystkich podzespołach, które mają regularny kontakt z wodą.
Wszystkie nasze ekspresy są wyposażone w funkcję informowania o konieczności usunięcia kamienia.
Ekspres do kawy jest wyposażony w licznik, który automatycznie powiadamia o konieczności usunięcia kamienia po określonej liczbie zaparzeń parą/gorącą wodą i na podstawie kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Dlatego normalne jest niewyświetlanie powiadomień w przypadku rzadkiego używania pary/gorącej wody.
Nie ma konieczności usuwania kamienia, dopóki nie zostanie wyświetlony odpowiedni alert.
Zalecamy usunięcie kamienia natychmiast po wyświetleniu monitu. Używaj produktu do usuwania kamienia, który jest odpowiednio dawkowany i został przetestowany przez nasze zespoły. Umożliwi to skuteczne usuwanie kamienia bez ryzyka uszkodzenia podzespołów ekspresu.
Nie jest konieczne usuwanie kamienia bez zasygnalizowania takiej potrzeby przez ekspres.
Ekspres jest wyposażony w program, który automatycznie wyświetla powiadomienie, gdy czyszczenie jest konieczne, w zależności od kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Zalecamy czyszczenie ekspresu natychmiast po wyświetleniu powiadomienia oraz stosowanie tabletek, których dawkowanie zostało doskonale dostosowane i przetestowane przez nasze zespoły pod kątem ich skutecznego działania bez ryzyka uszkodzenia wewnętrznych elementów urządzenia.
Konstrukcja ta umożliwia płukanie obiegu kawy pod ciśnieniem i automatyczne opróżnianie po każdej filiżance: co gwarantuje doskonałą higienę całego układu.
Ten unikalny system:
- Zapewnia, że wewnątrz urządzenia nie ma pozostałości wody, co ogranicza osadzaniu się kamienia i gwarantuje długotrwałą wydajność. Po każdym użyciu na tacce ociekowej można zauważyć resztki wody, co jest wynikiem automatycznego płukania/opróżniania układu.
- Ogranicza konieczność czyszczenia i konserwacji do minimum, dzięki czemu możesz delektować się pyszną kawą bez żadnych problemów.
Tacka ociekowa służy do zbierania wody lub kawy, które wylewają się z urządzenia podczas parzenia i po jego zakończeniu. Dlatego tacka musi być zawsze włożona do urządzenia i należy ją regularnie opróżniać. Ze względów higienicznych zalecamy codzienne opróżnianie tacki ociekowej i pozostawianie jej do całkowitego wyschnięcia przed ponownym włożeniem do ekspresu.
Gdy pływak znajduje się w górnym położeniu, oznacza to przepełnienie. Opróżnij tackę ociekową.
Pojemnik na fusy
Do tego pojemnika trafiają fusy pozostałe po parzeniu kawy.
Ze względów higienicznych zalecamy codzienne mycie pojemnika na fusy ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, a następnie pozostawienie go do całkowitego wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.
Konieczność opróżnienia pojemnika na fusy zostanie zasygnalizowana na wyświetlaczu.
Można go opróżniać częściej, ale gdy ekspres jest włączony, włóż pojemnik z powrotem, aby ekspres zarejestrował, że nastąpiło opróżnienie fusów.
Ważne:
• Brak regularnego opróżniania pojemnika na fusy, jak opisano powyżej, może spowodować uszkodzenie urządzenia.
• Nie myj pojemnika na fusy w zmywarce do naczyń.
Zbiornik na wodę
Aby zachować aromat kawy oraz ze względów higienicznych, zalecamy używanie świeżej wody, codzienne czyszczenie zbiornika na wodę gorącą wodą i gąbką, a następnie pozostawienie go do wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.
Pojemnik na ziarna kawy
Ziarna kawy mogą pozostawić tłusty osad na bokach pojemnika, co może wpływać na jakość napoju. Aby zachować aromat napoju i ze względów higienicznych, zalecamy przecieranie pojemnika na ziarna kawy czystą, miękką i suchą ściereczką przed każdym ponownym napełnieniem.
Ważne: Do czyszczenia pojemnika na ziarna kawy nie używaj wody, ponieważ mogłaby ona spowodować uszkodzenie ekspresu.
W ciągu pierwszych kilku miesięcy użytkowania, jeśli liczba zaparzonych napojów nie jest wystarczająca do włączenia monitu o konieczności usunięcia kamienia, nie ma możliwości wcześniejszego ręcznego włączenia programu usuwania kamienia.
W zależności od modelu po zaparzeniu tej liczby napojów możliwe jest ręczne włączenie programu usuwania kamienia.
Monit o konieczności czyszczenia będzie widoczny na wyświetlaczu, aż wyczyścisz ekspres.
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
- Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.
- Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.
- Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.
- Ustaw grubość mielenia kawy, obracając pokrętłem regulacji znajdującym się w pojemniku na ziarna kawy.
Według modelu:
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim przypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i odkurzaczem wessać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.
Jeśli urządzenie nadal emituje nietypowy hałas, zapraszamy do kontaktu z naszym działem obsługi klienta.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.
Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.