Składniki
- 2 x 40 ml espresso
- 25 g proszku pralinowego (cukier ze sproszkowanymi prażonymi orzechami laskowymi i migdałami - przepis poniżej)
- 40 ml + 20 ml mleka
- 1 łyżeczka Pralinette (drobno posiekane, prażone, lekko karmelizowane orzechy laskowe - przepis poniżej)
- 20 ml syropu z prażonych orzechów laskowych
- 1 mała beza do dekoracji
Sposób przygotowania
- W rondlu delikatnie ogrzać 20 ml mleka i dodawać proszek pralinowy, aż do rozpuszczenia.
- Za pomocą parowej dyszy spienić pozostałe 40 ml mleka bezpośrednio w szklance i dodać pralinowe mleko.
- Następnie wlać espresso.
- Posypać napój drobno posiekanymi, prażonymi, lekko karmelizowanymi orzechami laskowymi i kawałkami pokruszonej bezy oraz skropić syropem z prażonych orzechów laskowych.
Wskazówki
Jak przygotować Pralinette: smażyć na sucho 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych z 1 łyżeczką cukru, aż do skarmelizowania. Jak przygotować proszek pralinowy: Wsypać na patelnię 25 g cukru i 25 g prażonych orzechów laskowych i migdałów i smażyć na średnim ogniu. Poczekać, aż cukier całkowicie się roztopi, a mieszanka orzechów uzyska złocistobrązowy kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią (nie mieszać). Zdjąć z ognia i umieścić w naczyniu wyłożonym antyadhezyjnym papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiksować za pomocą robota kuchennego lub młynka, tak aby uzyskać drobny proszek.