Kawa Pralinowa

  • Ilość osób1
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania

Składniki

  • 2 x 40 ml espresso
  • 25 g proszku pralinowego (cukier ze sproszkowanymi prażonymi orzechami laskowymi i migdałami - przepis poniżej)
  • 40 ml + 20 ml mleka
  • 1 łyżeczka Pralinette (drobno posiekane, prażone, lekko karmelizowane orzechy laskowe - przepis poniżej)
  • 20 ml syropu z prażonych orzechów laskowych
  • 1 mała beza do dekoracji

Sposób przygotowania

  • W rondlu delikatnie ogrzać 20 ml mleka i dodawać proszek pralinowy, aż do rozpuszczenia.
  • Za pomocą parowej dyszy spienić pozostałe 40 ml mleka bezpośrednio w szklance i dodać pralinowe mleko.
  • Następnie wlać espresso.
  • Posypać napój drobno posiekanymi, prażonymi, lekko karmelizowanymi orzechami laskowymi i kawałkami pokruszonej bezy oraz skropić syropem z prażonych orzechów laskowych.

Wskazówki

Jak przygotować Pralinette: smażyć na sucho 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych z 1 łyżeczką cukru, aż do skarmelizowania. Jak przygotować proszek pralinowy: Wsypać na patelnię 25 g cukru i 25 g prażonych orzechów laskowych i migdałów i smażyć na średnim ogniu. Poczekać, aż cukier całkowicie się roztopi, a mieszanka orzechów uzyska złocistobrązowy kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią (nie mieszać). Zdjąć z ognia i umieścić w naczyniu wyłożonym antyadhezyjnym papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiksować za pomocą robota kuchennego lub młynka, tak aby uzyskać drobny proszek.