Składniki
- 40 ml espresso
- 125 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady premium
- 150 g jasnego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 80 g orzechów włoskich lub innych orzechów
- 20 g masła + 20 g drobnego cukru do formy do ciasta
Sposób przygotowania
- Roztopić w garnku masło i czekoladę, następnie wleć kawę i dobrze wymieszać.
- Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem do uzyskania kremowej, białej masy, a następnie dodać mąkę.
- Dodać roztopioną czekoladę z masłem i kawą oraz orzechy.
- Przelać uzyskaną mieszankę do wysmarowanej masłem i cukrem formy do ciasta.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio upieczone, nakłuwając je cienkim nożem. Po wyjęciu, ostrze powinno być lekko oblepione ciastem.
- Przed pokrojeniem, pozostawić brownie do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówki
Podawać do kawy, z dodatkiem crème anglaise.