Składniki
- 200 ml zimnej kawy
- 40 ml dobrze schłodzonego espresso
- 100 ml zimnego mleka
- 10 ml syropu z agawy lub 2 łyżeczki cukru
- 30 ml likieru kawowego
- 50 ml śmietany kremówki UHT 50%
- 10 ml gęstego syropu czekoladowego (odpowiedniego do polewania lodów)
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej przygotować kawowe kostki lodu: wlać 200 ml zimnej kawy do foremki na kostki lodu i umieścić w zamrażalniku.
- Do shakera wlać espresso, kawowe kostki lodu, syrop z agawy, likier kawowy i mleko.
- Miksować przez 15-20 sekund, a następnie wlać do szklanki.
- Na wierzchu ułożyć porcję bitej śmietany. Na zakończenie powoli polać syropem czekoladowym wykonując, jak barista, dekoracyjne wzory na bitej śmietanie.
